Usein kysytyt kysymykset

KEVYTYRITTÄJYYS

Mikä on kevytyrittäjä?
Sopiiko kevytyrittäjyys minulle?

Jos olet täysi-ikäinen ja haluat kokeilla yrittäjyyttä riskittä, olla itse itsesi pomo ja saada joustavuutta elämääsi ilman huolta viranomaisasioista ja muista paperitöistä, kevytyrittäjyys sopii sinulle. Kevytyrittäjänä voit myös kilpailuttaa toimeksiantoja ja saada näin parempaa palkkaa kuin työntekijänä.

Mitä ammatteja voi laskuttaa Laskutan.com-palvelun kautta?
Suurimpaa osaa ammateista on mahdollista harjoittaa kevytyrittäjänä. Tässä muutama esimerkki:
Freelancer,  rakentaja ja remontoija, asiantuntija, bloggaaja, graafikko, valokuvaaja, esiintyvä taiteilija, kodinhoitaja, kääntäjä,  muusikko,  ohjelmoija, personal trainer, eläkeläinen, siivooja sekä affiliate toiminnasta hankitut tulot.
Ainoastaan muutamia luvanvaraisia töitä ei voi laskuttaa kauttamme. Katso alta, mitä palvelussa ei voi laskuttaa.
Mitä ammatteja ei voi laskuttaa Laskutan.com-palvelun kautta?
Terveyspalvelut
Kevytyrittäjänä toimiminen terveydenhuollon alalla on mahdollista vain oman y-tunnuksen alaisuudessa, jolloin ammatinharjoittajasta tulee toiminimiyrittäjä. Luvanvarainen terveyspalvelujen tarjoaminen ei siis ole mahdollista kevytyrittäjänä.
Kuljetuspalvelut
Jos ajoneuvon kokonaismassa on 2.000-3.500,00, tulee ammatinharjoittajalla olla y-tunnus ja voimassaoleva liikennelupa sekä tehdä ilmoitus tavaraliikenteestä. Näin ollen ammatinharjoittaja ei voi toimia kevytyrittäjänä, sillä oman y-tunnuksen haettuaan kuljettajasta tulee toiminimiyrittäjä.
Kiinteistövälitys
Kiinteistövälitystoimintaa voi harjoittaa vain sellainen yksityinen elinkeinonharjoittaja tai oikeushenkilö, joka on rekisteröity kiinteistövälityksliikkeeksi. Näin ollen tätä ammattia ei voi harjoittaa kevytyrittäjänä.
Olenko yrittäjä vai palkansaaja?

Kevytyrittäjä on viranomaisten silmissä yrittäjä, vaikka maksut tulevat palkkana tilille. Yrittäjänä olet itse itsesi pomo, voit kilpailuttaa toimeksiantoja ja saada näin parempaa palkkaa kuin työntekijänä. Voit myös nauttia yrittäjyyden tuomasta vapaudesta ja tehdä töitä niin paljon tai vähän kuin huvittaa ja silloin kun itse haluat.

Toisaalta yrittäjänä on myös vastuita. Perinteisessä työsuhteessa työnantaja huolehtii viranomaismaksuista, mutta yrittäjä on itse vastuussa, että ne tulevat hoidetuiksi. Kevytyrittäjänä voit hoitaa ne helposti Laskutan.com-palvelun kautta.  

Kevytyrittäjälle kuuluvat seuraavat viranomaisasiat:
 • Arvonlisävero (yleisin on 24%)
 • Sairausvakuutusmaksu 1,53%
 • Ennakonpidätys verokorttisi mukaan
 • YEL-vakuutus, jos laskutat yli 8060,57 euroa vuodessa
Vaikka kevytyrittäjänä et tarvitse henkilökohtaista y-tunnusta, laskutuksessa täytyy kuitenkin käyttää y-tunnusta. Palveluumme kuuluu se, että annamme käyttöösi y-tunnuksen.

Koska kevytyrittäjäkin on yrittäjä, tulee hänen huomioida myös, että työttömyysturva on erilainen yrittäjälle kuin palkansaajalle.

Kun käytät Laskutan.com-palvelua, me hoidamme laskutuksen, mahdollisen perinnän ja tapaturmavakuutuksen lisäksi yllä mainitut vero- ja sairausvakuutusmaksut sekä niihin liittyvät paperityöt sekä y-tunnuksen käyttöösi. Kevytyrittäjänä toimiessasi vain YEL-vakuutus on sellainen, jota emme voi hoitaa puolestasi.

Laskutusjärjestelmässä kaikki viranomaisasiat on huomioitu ja autamme sinua valitsemaan esimerkiksi oikean ALV-kannan myymällesi tuotteelle/palvelulle. Voit mennä tutustumaan rauhassa järjestelmään, ennen kuin ryhdyt kevytyrittäjäksi.
Aloita tästä
Kevytyrittäjyys, toiminimi vai oma yritys – kumpi on kannattavampaa?

Mahtavaa, että mietit näitä! Tähän ei valitettavasti ole yksiselitteistä vastausta. Oman yrityksen kannattavuus riippuu monesta asiasta, esimerkiksi liikevaihdon volyymista ja siitä, paljonko kiinteitä ja muuttuvia kustannuksia liiketoiminnasta syntyy. Kuluja voi tulla yllättävän paljon myös esimerkiksi hallinnollisten tehtävien ulkoistamisesta.

Jos teet sivu- tai keikkaluontoisesti töitä, kevytyrittäjyys on todennäköisesti järkevämpi ratkaisu, sillä palvelumaksumme kohdistuu aina myyntitapahtumaan, eikä meiltä mene kuukausikustannuksia, kuten esimerkiksi toiminimiyrittäjillä usein menee. Oman yrityksen perustamiseen liittyy myös enemmän byrokratiaa ja taloudellisia riskejä.  

Jos harkitset yrittäjyyttä päätoimisesti, voi olla fiksua esimerkiksi aloittaa kevytyrittäjänä ja testata liikeideaasi riskittä. Kun liiketoiminta on kunnolla pystyssä, asiakkaita hankittu riittävästi ja haluat siirtyä toiminimelle, voit tehdä sen milloin vain. Kevytyrittäjyyttä ei siis tarvitse katkaista, koska säännöllisiä maksuja tai velvoitteita ei ole.

Palveluumme (5%*) kuuluu:
 • Kokonaisvaltainen laskutus- ja palkanmaksupalvelu
 • Helppokäyttöinen järjestelmä, jossa ensikertalaisenkin on helppoa luoda lasku
 • Viranomaisasioiden ja –maksujen hoito**
 • Tapaturma- ja vastuuvakuutus
 • Alkukartoitus puhelimitse
 • Iso paketti infoa ja tarvittavia lomakkeita
*Voit laskea palvelumaksumme määrän yksinkertaisesti kaavalla 0,05 x laskusi summa ennen arvonlisäveroa. Muita kuluja emme ota.

**Jos laskutat yli 8060,57€vuodessa, tarvitset lisäksi YEL-vakuutuskortin. Tämä onkin ainoa asia, jota emme voi hoitaa puolestasi. Kaiken muun hoidamme me.
Menetänkö mahdollisuuden starttirahaan toimiessani kevytyrittäjänä?
Et menetä. Päinvastoin, menestyksekäs kevytyrittäjänä toimiminen nähdään todennäköisesti hyvin positiivisena asiana, kun perustat oman yrityksen ja haet starttirahaa.
Voinko toimia kevytyrittäjänä useammalla toimialalla?

Kyllä, voit toimia niin monella kuin haluat ja laskuttaa ne kauttamme.

Viranomaisasiat pähkinänkuoressa
Kevytyrittäjänä toimiessasi on huomioitava seuraavat viranomaisasiat:
 • Laskuun merkittävä arvonlisävero (yleisin on 24%)
 • Sairausvakuutusmaksu 1,53%
 • Ennakonpidätys verokorttisi mukaan
 • YEL-vakuutus, jos laskutat yli 8063,57€ vuodessa.
 • Y-tunnus laskutukseen
Kun käytät Laskutan.com-palvelua, me hoidamme laskutuksen, mahdollisen perinnän ja tapaturmavakuutuksen lisäksi yllä mainitut vero- ja sairausvakuutusmaksut sekä niihin liittyvät paperityöt. Käytämme omaa y-tunnustamme laskutuksessasi, joten sitäkään ei sinun tarvitse hankkia. Kevytyrittäjänä toimiessasi vain YEL-vakuutus on sellainen, jota emme voi hoitaa puolestasi. Sen voit hakea haluamaltasi taholta.

Laskutusjärjestelmässämme kaikki viranomaisasiat on huomioitu ja autamme sinua valitsemaan esimerkiksi oikean ALV-kannan myymällesi tuotteelle/palvelulle. Voit mennä tutustumaan rauhassa järjestelmään, ennen kuin ryhdyt kevytyrittäjäksi.
YEL – yrittäjän eläkevakuutus
Päätoimiselta kevytyrittäjältä vaaditaan YEL-vakuutuksen ottaminen, jos seuraavat ehdot täyttyvät.
 • Työtulosi arvo on yli 8063,57 vuodessa (2021) ja
 • Toiminta kestää minimissään 4 kuukautta
Voit itse päättää, mistä ja minkälaisen YEL-vakuutuksen otat. Laskutusjärjestelmässämme on asiasta lisää tietoa ja infolomakkeita.

Päätoimisen yrittäjän kannattaa liittyä yrittäjäkassaan. Työttömyyskassan maksaman ansiopäivärahan määrä perustuu yrittäjän vahvistettuun YEL-työtuloon. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä korkeampi YEL-työtulo, sitä parempi työttömyysturva yrittäjällä on.
Työttömyyteen kannattaa varautua vähintään yhdellä tavalla seuraavista:
 • Olet liittynyt Yrittäjäkassaan ja ollut sen jäsen vaaditun yli 15 kuukauden ajan siten, että olet myös samalla ottanut YEL-vakuutuksen minimissään 13 247 euron työtulolle. Yrittäjäkassan vaatimaa 15 kuukauden jäsenyyttä ei yrittäjän tarvitse kavahtaa. Yrittäjä voi nimittäin jälkisuojaoikeudella saada turvaa vanhasta palkansaajakassastaan.
 • Et ole kassan jäsen tai YEL-vakuutusmaksuja maksanut, mutta sinulla on jokin erillinen vakuutus otettuna työttömyyden varalle.
Jos edellä olevat asiat uupuvat, päätoiminen yrittäjä voi kuitenkin hakea Kelalta työmarkkinatukea.
Kevytyrittäjänä eri elämäntilanteissa
Voit toimia kevytyrittäjänä kaikissa elämäntilanteissa esim. työttömänä, vanhempainvapaalla, opiskelijana tai vaikkapa eläkkeellä. Huomaa, että se voi vaikuttaa sinulle mahdollisesti maksettaviin etuuksiin.
Kevytyrittäjyys keikkailijana, sivutoimisesti vai päätoimisesti?
Kevytyrittäjän on mahdollista laskuttaa ihan vain yksittäinen keikka tai sitten työskennellä sivu- tai jopa päätoimisesti ja laskuttaa aina kun on tarpeen. Kevytyrittäjänä voitkin tehdä töitä niin vähän tai paljon kuin huvittaa. Koska laskutamme aina laskukohtaisesti emmekä esimerkiksi jatkuvalla sopimuksella kerran kuussa, voit paineettomasti tehdä juuri sen verran töitä kuin haluat ilman huolta juoksevista kuluista.

Jos käyt palkkatöissä, voit myydä omaa osaamistasi sivutoimisesti ja antaa Laskutan.com-palvelun hoitaa puolestasi laskutukseen ja palkanmaksuun liittyvät paperityöt, kuten viranomaismaksut ja -ilmoitukset.

Jos huomaat myöhemmin, että asiakkaita riittää päätoimisesti työskentelemiseen ja haluat perustaa oman yrityksen, voit perustaa sen milloin vain. Kevytyrittäjyyttä ei siis tarvitse katkaista, koska säännöllisiä maksuja tai velvoitteita ei ole.
Kevytyrittäjän työttömyysturva
Päätoiminen
Päätoimisen yrittäjän kannattaa liittyä yrittäjäkassaan. Työttömyyskassan maksaman ansiopäivärahan määrä perustuu yrittäjän vahvistettuun YEL-työtuloon. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä korkeampi YEL-työtulo, sitä parempi työttömyysturva yrittäjällä on.
Työttömyyteen kannattaa varautua vähintään yhdellä tavalla seuraavista:
 • Olet liittynyt Yrittäjäkassaan ja ollut sen jäsen vaaditun yli 15 kuukauden ajan siten, että olet myös samalla ottanut YEL-vakuutuksen minimissään 13 247 euron työtulolle. Yrittäjäkassan vaatimaa 15 kuukauden jäsenyyttä ei yrittäjän tarvitse kavahtaa. Yrittäjä voi nimittäin jälkisuojaoikeudella saada turvaa vanhasta palkansaajakassastaan.
 • Et ole kassan jäsen tai YEL-vakuutusmaksuja maksanut, mutta sinulla on jokin erillinen vakuutus otettuna työttömyyden varalle.
Jos edellä olevat asiat eivät ole kunnossa, päätoiminen yrittäjä voi hakea Kelalta työmarkkinatukea.
Sivutoiminen tai keikkailija
Sivutoimisen ja keikkailevan yrittäjän kannattaa kuulua taas mahdollisuuksien mukaan palkansaajien työttömyyskassaan. Jos toimit sivutoimisena tai keikkailevana yrittäjänä palkkatöiden ohessa ja kuulut johonkin alasi palkansaajakassaan, saat työttömyyden aikana sieltä ansiopäivärahaa, kun oikeutesi ansiosidonnaiseen on täyttynyt. Oikeus ansiosidonnaiseen täyttyy, kun sivutoiminen yrittäjä on työskennellyt palkansaajana yhteensä kuuden kuukauden ajan ja tehnyt palkkatöitä vähintään 18 tuntia viikossa. 

 Jos et ole työskennellyt riittävästi sivutoimisen yrittäjyyden ohessa, oikeus ansiosidonnaiseen ei täyty ja täten ansiopäivärahaa ei kassasta saa. Voit kuitenkin hakea työmarkkinatukea Kelasta.

Jos jäät työttömäksi, voit jatkaa sivutoimista yrittäjyyttä, mutta tekemäsi työ saattaa vähentää maksettavan etuuden määrää. Tällöin saat soviteltua päivärahaa. Jos teet kevytyrittäjänä töitä vain vähän, se ei todennäköisesti vaikuta saamaasi etuuteen.
Työttömänä aloitettu kevytyrittäjyys
Kevytyrittäjän sopimukset
Kevytyrittäjän sopimus Laskutan.com-palvelun kanssa
Kevytyrittäjä valtuuttaa Laskutan.com-palvelun hoitamaan kevytyrittäjän ja toimeksiantajan välistä maksuliikennettä ja muita viranomais- ja paperiasioita. Kevytyrittäjän ja Laskutan.com-palvelun välille ei siis muodostu työsopimuslain mukaista työsuhdetta.
Katso sopimus tästä (pdf)
Mikä on toimeksiantosuhde?
Toimeksiantosuhteen ominaispiirteitä:
 • Kevytyrittäjällä on oikeus päättää työn kesto ja määrä - ei säännönmukaista työaikaa
 • Kevytyrittäjä työskentelee itsenäisesti, eikä ole valvonnan alainen
 • Työtä tehdään ansaintamielessä
 • Kevytyrittäjällä voi olla useampia asiakassuhteita samaan aikaan
 • Kevytyrittäjä kantaa tietyn riskin ja vastuun
Kaikkien kohtien ei tarvitse täyttyä. Tärkeintä on, että kevytyrittäjä työskentelee ansaitakseen ja toimii itsenäisesti. Lisätietoa työeläkelakipalvelun sivustolla.

Huomaa, että toimeksiantosuhde ei sovellu kaikille aloille tai kaikkiin työtehtäviin. Lisätietoa verottajan ohjeistuksesta toimeksianto- ja työsuhteen eroista  löydät täältä.

Toimeksiantosuhde kannattaa sopia kirjallisesti, vaikka voit sopia sen myös suullisesti. Voit käyttää sopimuspohjaamme ja muokata sitä itsellesi sopivaksi. Pohja löytyy laskutusjärjestelmästä ja voit sen ladata sieltä ilman kustannuksia tai sitoutumista palveluumme.

Laskutan.com hoitaa kevytyrittäjän ja toimeksiantajan välistä maksuliikennettä ja muita viranomais- ja paperiasioita. Kevytyrittäjän ja Laskutan.com-palvelun välille ei siis muodostu työsopimuslain mukaista työsuhdetta.
Toimeksiantosopimuksen sisältö
Kirjallisen sopimuksen tekeminen ei ole välttämätöntä, sillä työstä voi sopia myös suullisesti. Epäselvyyksien välttämiseksi kirjallinen sopimus on kuitenkin suositeltavaa tehdä.
 • Sopimusosapuolet
 • Toimeksianto ja sen voimassaolo
 • Aikataulu ja raportointi
 • Palkkion määrä ja laskutusperuste
 • Kulujen korvaaminen
 • Maksuehto ja laskutus
 • Toimeksiannon päättäminen
 • Lisäehdot
 • Vastuut
 • Muuta
 • Sopimuksen muuttaminen ja siirtäminen
 • Sopimuksen pätemättömyys
 • Sovellettava laki ja oikeuspaikka
 • Allekirjoitukset
Huom. Sopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti ja niin, ettei toinen osapuoli voi muokata sitä jälkeenpäin itsenäisesti. Sopimuspohjan löydät laskutusjärjestelmästämme. Voit ladata sen sieltä ilman kustannuksia tai sitoutumista palveluumme.
Miten kevytyrittäjyys eroaa verokortilla työskentelystä?

LASKUTAN.COM-PALVELU

Kannattaako yritystoimintaa kokeilla Laskutan.com-palvelun kautta?
Mitä tapaturmavakuutus sisältää?
Miten aloitan Laskutan.com-palvelun käytön?

Hyvä kun kysyit! Se on helppoa.

Näin laskutat:
 • 1. Luo tunnus, se on ilmaista eikä velvoita mihinkään
 • 2. Ilmoita perustietosi, liitä verokorttisi ja tarvittaessa YEL-vakuutuskortti*
 • 3. Allekirjoita kevytyrittäjän sopimus** suomalaisilla pankkitunnuksilla
 • 4. Anna asiakkaasi tiedot sekä myymäsi tuotteen/palvelun tiedot
 • 5. Hurraa, nyt voit luoda laskun!
 • 6. Me hoidamme loput: laskutuksen, mahdollisen perinnän, viranomaismaksut ja oman palvelumaksumme, tapaturmavakuutuksen sekä lopulta palkanmaksun suoraan tilillesi.
 *Jos laskutat yli 8063,57€ vuodessa, tarvitset lisäksi YEL-vakuutuksen.
**Kevytyrittäjän ja Laskutan.com-palvelun välille ei muodostu työsopimuslain mukaista työsuhdetta. Kevytyrittäjä antaa Laskutan.com-palvelulle luvan hoitaa maksuliikenteen ja viranomaisasiat puolestaan.
Maksaako palveluun rekisteröityminen? Edellyttääkö rekisteröityminen sitoutumista johonkin?

Se on täysin ilmaista etkä sitoudu mihinkään. Voitkin käydä tutustumassa laskutuspalveluumme etukäteen ja nähdä itse, kuinka helppoa se on.

Aloita tästä
Kun olet valmis laskuttamaan, hoidamme laskutuksen yksittäisenä tapahtumana ja saat palkan suoraan tilillesi. Tällöinkään et joudu sitoutumaan mihinkään eikä sinulle tule muita kuluja.
Saanko työtarjouksia Laskutan.comin kautta?
Olen ajatellut lopettaa oman yritykseni. Voinko jatkaa palveluideni myyntiä kevytyrittäjänä Laskutan.com-palvelun kautta?

Kyllä voit jatkaa ja jopa samalla markkinointinimellä. Asiakkaille kannattaa kuitenkin ilmoittaa, että olet siirtynyt kevytyrittäjäksi ja laskutat jatkossa Laskutan.com-palvelun kautta, sillä esimerkiksi vanha y-tunnuksesi poistuu käytöstä ja laskut lähtevät jatkossa meidän y-tunnuksellamme.  

Ovatko tietoni turvassa Laskutan.com-palvelussa?

Hyvä kun kysyit! Kyllä ovat, käytämme suljetun lähdekoodin palvelinta, joten tietosi ovat täysin turvassa.

Mikä on sopiva laskutussumma?

Huomioithan palvelusi hinnoittelussa, ettet saa koko asiakkaalta laskutettua summaa itsellesi, sillä siitä pidätetään esimerkiksi viranomaismaksut.

Sopivaa laskutussummaa arvioidessasi muista siis huomioida seuraavat maksut:
Viranomaismaksut:
 • Arvonlisävero (yleisin on 24%)
 • Sairausvakuutusmaksu 1,53%
 • Ennakonpidätys verokorttisi mukaan
 • YEL-vakuutusmaksu, jos laskutat yli 8063,57 euroa vuodessa. Tätä ei tosin makseta Laskutan.com-palvelun kautta.
Palvelumaksu:
 • Laskutan.com-palvelumaksu on 5% laskun summasta ennen arvonlisäveroa. Palvelumaksuumme ei lisätä enää ALVia. Voitkin laskea palvelumaksumme määrän (€) yksinkertaisesti 0,05 x laskusi summa ennen arvonlisäveroa.

Kun käytät Laskutan.comin palvelua, me hoidamme palkan sivukulujen, kuten verojen ja sairausvakuutusmaksun sekä oman palvelumaksumme maksamisen. Kevytyrittäjänä toimiessasi vain YEL-vakuutusmaksu on sellainen, jota emme voi hoitaa puolestasi.

Voit käyttää etusivun tulolaskuriamme hyödyksi, jos haluat arvioida hyvää laskutussummaa. Laskuristamme näet käteen jäävän palkan verojen, sairausvakuutusmaksun sekä meidän palvelumaksumme (5%) jälkeen. Huomaathan, että laskuriin ensiksi syötettävä summa ennen arvonlisäveroa ei ole se, jonka asiakas maksaa. Asiakas maksaa lisäksi arvonlisäveron (ALV), joka on yleisimmin 24%.

Laskutusjärjestelmässä kaikki tämä on ajateltu, sillä me sekä autamme sinua oikean ALV-kannan valitsemisessa että laskemme oikean summan puolestasi.

Voit mennä rauhassa tutustumaan järjestelmään ennen kuin ryhdyt kevytyrittäjäksi

Mikä on laskutuksen minimisumma?

Laskutuksen minimisumma on 100€. Voit myös niputtaa laskuja niin, että maksamme palkkasi esimerkiksi kerran kuussa useammasta laskusta.

Pitääkö työn aloittamisesta ilmoittaa erikseen?

Ei tarvitse. Voit käydä laskuttamassa asiakastasi Laskutan.com-palvelun kautta milloin sinulle parhaiten sopii.  

Voiko laskutuspalvelun kautta laskuttaa vuokratyötä?
Voinko laskuttaa ulkomaista asiakasta?
Voinko saada todistuksen tehdystä työstä?
Voinko käyttää työssä apuhenkilöä tai laskuttaa työstä kaverin kanssa?
Onko palvelussa ikärajaa?
Asiakaspalvelu avoinna ma-pe 8-16
Soita 09 - 615 006 06
asiakaspalvelu@laskutan.com
Laskutan.com
Tietosuojaseloste
Liity tästä